Prvý vnútroštátny autovlak z Bratislavy na východné Slovensko štartuje 15. decembra

11.12.2013 Bratislava

BRATISLAVA (10. decembra 2013) - Prvý slovenský vnútroštátny autovlak medzi Bratislavou a východným Slovenskom začína jazdiť od nedele 15. decembra 2013. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa službu v spolupráci s Wagon Slovakia Košice ako nočnú prepravu auta s cestujúcimi vo vlaku Zemplín medzi Humenným a Bratislavou s radením lôžkových a ležadlových vozňov. Preprava začne fungovať od platnosti nového cestovného poriadku 2013/2014.
Autá bude prepravovať nočný rýchlik R 614/615 Zemplín odchádzajúci pred polnocou z Bratislavy (23.40 h) a v opačnom smere večer o 21.28 h z Humenného. Autovlak predstavuje pohodlné a bezpečné cestovanie. „Veríme, že nočný autovlak môže priniesť do istej miery víťazstvo nad individuálnou automobilovou dopravou, čo je v súčasnosti najväčší konkurent verejnej železničnej dopravy. Nemôžeme síce s cestnou dopravou súperiť v rýchlosti, ale určite v plynulosti dopravy a v efektivite využívania času,“ uviedol Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK.
Služba počíta s tým, že ľudia lepšie využijú hodiny zvyčajne zaplnené šoférovaním. Navyše nemusí riešiť zápchy a hrozby havárií na preťažených cestách. Cestujúci nastúpi večer do vlaku, chvíľu môže pracovať na počítači a následne sa vyspí. V cieli cesty ráno vystúpi oddýchnutý a čerstvý a má k dispozícii svoje auto. To všetko bez platenia za hotel.
V prospech trasy Humenné – Bratislava a späť rozhodlo veľké spádové územie Zemplína – husto osídlené okresy v ako je Snina, Medzilaborce či Vranov nad Topľou, Trebišov. Súčasne ide o dostatočnú vzdialenosť pre dobré nastavenie nočného vlaku, aby sa cestujúci vyspali. Do tohto regiónu nie je plánovaná diaľnica a zatiaľ ani iná rýchlostná komunikácia.
,,Veríme, že ľudia budú autovlak využívať pri ceste z východného Slovenska za zamestnaním či administratívou do hlavného mesta. V opačnom smere zasa pri dovolenkách na Domašu a Zemplínsku Šíravu,“ zdôraznil J. Schmidt.
ZSSK nasadí na tento autovlak moderné autovozne zakúpené od rakúskych železníc OBB. Nakladacie priestory v staniciach v Bratislave a v Humennom zrealizovali Železnice SR a servis pri nakládke, vykládke a preprave bude zabezpečovať spoločnosť Wagon Slovakia Košice a. s. ZSSK už dlhšie úspešne prevádzkuje tri autovlaky z východného Slovenska do Prahy - na trase Poprad-Tatry – Praha nočný autovlak a z Košíc do Prahy denný aj nočný autovlak. Záujem rastie, v tomto roku ZSSK autovlakom prepravila viac ako 14 tisíc vozidiel a počas sviatočných dní posilňujeme prepravu až na takmer 60 vozidiel denne jedným smerom.
 
Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Jej služby využíva viac ako 43 miliónov ľudí za rok a denne vypravuje vyše 1410 vlakov. Spoločnosť vznikla v roku 2005 po rozdelení jednotných železníc. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika, ktorá si objednáva a platí služby v osobnej železničnej doprave vo verejnom záujme. Spoločnosť zamestnáva okolo šesť tisíc ľudí a dosahuje ročne výnosy cez 300 miliónov eur.
 

Vyberte región